На 30.12.2021 на територията на “Вагонен завод – Интерком” Ад в гр. Дряново беше направено официалното представяне на прототипът на вагон по проект “Сокол”. На събитието присъстваха представители от различни ведомства, медии и други официални лица. Вагона е изграден изцяло с материали, съобразени с екологичните изисквания. С проекта „Вагонен завод – Интерком“ АД иска не само да създаде най-модерния тип на вагон, който да се движи в България, но и да докаже, че нещо произведено и изработено като проект изцяло в нашата държава може да отговаря на най-съвременните изисквания за качество и комфорт в сектора. Самият вагон ще се изработва с енергия, придобита от алтернативни източници (ще бъде със зелен щемпел за производство). Цената на вагоните е значително по – ниска от предлаганите на пазара, също така срокът за изпълнение е с пъти по – кратък от предложенията на други компании в сектора. С новите вагони БДЖ може да отговори на пазара срещу свободата, която дава IV ЖП пакет за външните компании превозвачи.
Прототипа ще бъде представен и на световното изложение 2022г. „Инотранс“. Освен щанда, на който ще се презентира вагона той ще бъде показан и на релсовия път, заедно с вагоните на всички водещи компании в сектора в света.

Към проектът са включени и много други компании партньори, които съпътстват изграждането на прототипа „Сокол“ и на които целия екип на „Вагонен завод – Интерком“ АД иска да благодари за положените усилия за реализацията на проекта, а именно:

  • MDC е водеща компания в изграждането на вътрешния дизайн на вагони, локомотиви и трамваи и работи на територията на почти целия Европейски съюз.
  • IBT е компания специализирана в подготовката на  нови проекти и документации, базирана на територията на Германия
  • DITRA – Представител на „Солидуъркс“ – България
  • C&G Kiel Italia s.r.l
  • HabitAdd Ltd.